Животът е нещо правене! – от Гери Маркова

След кратко откъсване, хапнали, пийнали, леко уморени от празниците, влизаме в новата година с надеждата да е по-добра, по-блага и по-богата от предишната. Пожелали сме на себе си, на другите КЪСМЕТ. Знаем ли за какво да го използваме обаче?! Дори и да съществува такова явление като късмета, ние все пак трябва да знаем за какво ни е необходим. И това отваря една тема, която е много подходяща за начало на Нова година – целеполагане и планиране. Коледните празници и спокойните няколко дни в началото на януари са идеален момент човек да седне и да помисли, проектира и планира предстоящата година.

Помните ли как посрещахме 2000 година? Сякаш беше вчера, а вече са изминали 8 години (а днес са изминали вече 15, УАУ! – бел.ред.). Така ще отминат още 8… (вече почти изминаха!бел.ред), 10, 20 години. При това, те ще отминат независимо дали през тях ще правим нещо съществено. „Животът е нещо правене“ казваше един мой учител. А Стивън Кови казва, че да създаваме и оставяме нещо след себе си е една от най-висшите потребности на хората. Да-а, това всички го знаем,, ще кажете. Така е. Въпросът е, доколко, ставайки всяка сутрин, се сещаме за него. Повечето хора ги хваща нещо за гушата, когато се обърнат назад и видят отминалите години, донесли много малко промяна и развитие.  Те са същите, животът им е същият. Преди една година са били на 9% в Орифлейм, и сега са на 9%. А дори може и да са 6%. Всяка година, в началото на януари си казваме: Е, идва една нова, ЦЯЛА година. Ще я използвам по-добре. Супер! Кое обаче е нещото, което наистина ще направи годината по-ползотворна? Ами това да я създадем предварително в ума си и на хартия и след това да следваме този план.

За да бъдем успешни в планирането, трябва да направим няколко много важни стъпки:

  1. ПОСТАВЕТЕ СИ ЦЕЛ. Решете какво е нещото, което ще постигнете в последния каталожен период на годината. Поставете си достатъчно голяма цел. Нека тя да ви предизвиква да действате и визията за времето, в което ще е постигната, да ви ентусиазира. Представете си много живо онези разлики с живота ви в момента, които мечтаете да реализирате от много време. Едновременно с това бъдете реалисти. Поставете цел, която можете да постигнете. Ясно е, че ако сега сте на 9%, колкото и да искате, едва ли бихте могли след една година да сте Диамантен директор. Но да сте на 21%-но ниво е съвсем реалистично. И последно – бъдете реалисти, но не мързеливи! Поставете голяма цел. В крайна сметка нека, като се обърнем назад, да можем да кажем: Ей, каква историческа година. Година на много работа, но и на много успехи. Това е единственият начин да направим живота си интересен и различен.
  2. РАЗБИЙТЕ ЦЕЛТА НА ПО-МАЛКИ ЦЕЛИ. Анализирайте плана на успеха и групата си в момента. Поставете цел за всеки един или два каталога. Начертайте отделните стъпала към голямата цел. И много важно: поставете ги във времето през годината. Можете да направите това самостоятелно или с вашия директор. Създайте визия за поетапните успехи, които ще постигате. И пак си ги представите много живо. Порадвайте им се още сега!
  3. ПРОЕКТИРАЙТЕ ПОСТИЖЕНИЕТО НА МАЛКИТЕ ЦЕЛИ. Нарисувайте мускулите около скелета на вашите цели. Напишете как трябва да се развиват продажбите и регистрациите през всеки период от годината. И много важно – не планирате да мързелувате. Не се плашете от това всеки от групата да прави по 3-4 лични регистрации на каталожен период. Ако вие сте готови да го правите, ще намерите и хората, които ще го правят заедно с вас.
  4. НАПИШЕТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ. Дайте живот на скелета с мускулите. Раздвижете го. Отговорете на въпроса какво конкретно трябва да правя, за да постигна малките цели? Колко и какви срещи трябва да направя? Колко и какви партита, представяния, събития трябва да организирам? Това можете да направите отново с вашия спонсор. И не се притеснявайте, че няма да има какво да правите. Успешните хора обикновено имат нужда от трета ръка, за да реализират богатството от идеи, които им идват като се задействат.
  5. ПЛАНИРАЙТЕ ПЪРВИЯ КАТАЛОГ. СЛОЖЕТЕ ДАТИ. Разпределете това, което трябва да се направи през първия каталог, във времето на неговия период. Поставете дати и часове на ключовите действия. Определете КОГА ще свършите отделните задачи. Напишете списък на задачите, които имате да свършите и поставете имената на хората, които ще участват в това. Планирайте прецизно първата седмица от каталога. Какво? Кога? С кого? Планирайте времето, което ще ви е необходимо да говорите по телефона.
  6. НАПИШЕТЕ ПРОГРАМАТА СИ ЗА УТРЕ. Организирайте си първия ден от постижението на голямата цел. Напълнете деня си с ВАЖНИ за успеха ви дейности. И не забравяйте: ГОСПОДАР НА ЖИВОТА ОЗНАЧАВА НАЙ-ВЕЧЕ ГОСПОДАР НА ВРЕМЕТО. Не се самозалъгвайте, че имате време. В крайна сметка тези, които си мислят, че имат време да направят нещата и по-натам, като се обърнат назад, виждат, че във времето им няма особено съществени неща. Животът им изтича покрай краткосрочни дребни проблеми. Не бъдете от дребните хора!
  7. ДЕЙСТВАЙТЕ!

Ако сте стигнали до тук в тази статия (Бъдете сигурни, че част от хората няма да я прочетат докрай. Ще я захвърлят на някой от първите абзаци, защото краткосрочно им е по-лесно да не мислят за тези неща), вероятно мислите по един от следните начини:

  • „Много е лесно да се говори, ама на практика нещата не са толкова прости.“ Всъщност, на практика нещата са още по-прости. Знаеш какво искаш, планираш, действаш и постигаш. Това, което ни се струва сложно, е да се ЗАДЕЙСТВАМЕ. Ако мислите така, може би сега е моментът да направите важен ИЗБОР. Към коя група хора ще принадлежите. Малцината, които сътворяват живота си, или останалите.

 

  • „Да, Гери е права. Нещата са прости. Само дето аз не ги правя. “ Ами, прави ги! Не оставяй отлагането, мързела и спешните задачи да порутят живота и успеха ти. Следвай интересите си. Никой друг няма да го направи за теб!

 

  • „Ей, колко ми е хубаво да чета тази статия. Всичко това вече ми се е случвало.“ Браво! Значи сега може би е вече времето да научиш другите на това. А може би това е и твоята мисия. Всъщност това е мисия на всички ни. И най-хубавото е, че имаме начин да я реализираме. И този начин се нарича Орифлейм – яснота на необходимите действия, средствата, които са ни необходими и много хора, за които да го правим.

И накрая – в пожеланията за Нова година обикновено има неща от типа: бъдете здраве, бъдете щастливи, бъдете успешни, бъдете еди-какви си. Май-май най-същественото е изобщо ДА БЪДЕМ. Истински да бъдем. Където и да сме, да оставяме нещо след себе си и да грабим от живота с пълни шепи, да живеем истински и пълно. Затова позволете ми нещо съвсем кратко като за крак:

Честита Нова Година!

БЪДЕТЕ!

                                                                                                      Гергана Маркова

                                                                                                      Управител на Ликора ООД

                                                                                                      Организация за личностно и корпоративно развитие

Бюлетин Орифлейм, 2008