Житейски избор

_MG_5157-3f
Ние сме Албена и Светозар
.
Избрахме да сме заедно преди 33 години.

За нас щастието е избор, и ние го направихме.

Избрахме да дадем живот на три деца,това е най-голямото ни постижение.

Свободата е в центъра на нашата ценностна система. Избрахме бизнес, който ни я дава.

AlbeZarБили сме в над 50 страни по света. Избрахме да живеем в родната си страна, избрахме България.

Избрахме wellness стил на живот.

Това е нашият начин да съхраним здравето и жизнеността си.

Избрахме да мечтаем и  сбъдваме мечтите си.

 

Свързваме бъдещето си с амбицията да помагаме на последвалите ни да сбъдват своите мечти.

Пътят

 Ноември  1994 Старт
 Декември  1994 Главен мениджър
 Февруари  1995 Директор
 Септември  1995 Златен Директор
 Март  1996 Сапфирен Директор
 Октомври  1999 Диамантен Директор
 Юли  2005 Двойно Диамантен Директор
 Юни  2008 Изпълнителен Директор

 

Albena-2013Мечтаех да се докажа в живота и като жена, и като професионалист. Орифлейм помогна това да се случи. Целта, която си поставям с тази статия, е да окуража колегите, които се стремят към същото. Повярвайте, нашият бизнес е чудесна възможност да съчетаем отговорностите си на майки, съпруги и професионалисти. Ще споделя с вас опорните точки в моя двадесет годишен път в търсене на успеха и успоредно с това на баланса между семейството и Орифлейм.

Първо е отговорът на въпроса „Защо?“, после „Как?“

Когато стартирахме в Орифлейм, двамата със съпруга ми много точно знаехме какво искаме от живота. Имахме работа, жилище, кола. Живеехме нормално. Но желаехме друго качество и различен стил на живот. Към този момент вече бяхме осъзнали, че това е възможно със собствен бизнес. Албена и СветозарПри срещата с Орифлейм веднага оценихме шанса да започнем такъв, при това без първоначален капитал, без риск. И се отдадохме на тази идея. Защото искахме да отгледаме децата си в други условия, да им създадем предпоставки за силен старт в живота. И най-вече, за да бъдем техен пример.

С Орифлейм мечтите се сбъдват!

Повярвахме в компанията, продуктите, системата на работа и най-вече в себе си. И последователно сбъдваме мечтите си. Сега животът ни е друг – динамичен и интересен, стандартът ни е друг. Това мотивира хората около нас да вървят в същата посока.

Често потенциални и действащи вече консултанти казват, че нямат възможност да правят нещата, които би следвало да правят. Истината е, че те не са повярвали във възможността Орифлейм. Опитайте се да промените отношението им. Най-добрият вариант е с примери. От всички примери най-добър е личният.

Мечтите се осъществяват тогава, когато желанията се превръщат в цели.1294343_598592843512649_1035011379_o

Винаги съм имала дългосрочни и по-близки цели. Целите са конкретизираните със срокове мечти. Едно от нещата, които усетих по пътя към успеха, е че има голяма пропаст между знанието и правенето. Сигурна съм, че читателите на този бюлетин знаят много за целеполагане и планиране. Замислете се обаче доколко ги използвате като инструмент за работа.

Няма значение откъде тръгвате, важно е къде искате да стигнете!

Когато започнахме, децата ни бяха на две, четири и единадесет години. Гледахме ги без бавачки, без баби и близки хора около нас. Ако изходната позиция има голяма тежест, едва ли нашето начинание би било толкова успешно. За нас няма късен старт, няма наситен регион, няма малки населени места, няма липса на време, контакти, възможности. Има хора, които не са доволни от живота си и се борят да го променят. И други, които се примиряват с това състояние.

Професионализмът в нашия бизнес предполага наличие на система за работа.

Препоръчвайте няколко прости действия, които могат да бъдат повтаряни от много хора продължително време. Именно така се създава богатство.

Ранди Гейдж36581_3837951508673_828083232_n

Всеки мениджър и директор в Орифлейм, който иска да се развива, следва да има система на работа. Много е добре да е ваша, за да ви води към вашите цели и тези на хората ви, да е отражение на конфигурацията на вашата група (дали е компактно разположена в едно населено място или в различни, отдалеченост между тях), да създава тази атмосфера, която бихте желали да има при вас. Доколко ще сте успеши се определя не от степента на съвършенство на тази система, а от постоянството да я следвате. Например през всичките години съм правила презентации по повод на новия каталог за групите, за които отговарям персонално. Имало е добри презентации и не толкова. Но нито една пропусната.

Основните компоненти на системата, която прилагаме, са добре познати на всички – списък на познатите с цел формиране на кръг от клиенти и консултанти, срещи, които провеждат консултантите, мениджърски срещи и директорски презентации, дамски партита, индивидуални и групови обучения.  През пролетта директорите провеждат свои семинари, а през есента организираме лидерски за цялата структура. Може да се каже, че прилагаме в адаптиран от нас вид система САРПИО, за която много е писано. Досега не съм откривала нещо изключително в начина на работа на най-успешните в Орифлейм. Но често съм се впечатлявала от техни лични качества – постоянна позитивна нагласа, целенасоченост, постоянство, увереност. Изводът, който може да се направи, нагледно е следният:

СЪМ      =>           ПРАВЯ                  =>           ИМАМ

Орифлейм е екипен бизнес.1602123_1490770674512797_4913385426629133245_o

При регистрацията си в Орифлейм всеки първо влиза в някаква общност, след това сам има възможност да създаде своя общност.  Дали тя ще функционира като група или като екип зависи от това дали сме лидери.

Правя паралел между начина, по който със Светозар създадохме семейството си и Орифлейм екипа си. И в двата случая с обич, търпение и грижа. Едни от нещата, които правят и семейството, и екипа истински, са традициите, ритуалите, символите.  Те засилват чувството за екипна принадлежност. Повлияни от книгата на Ричард Бах „Джонатан Ливингстън Чайката“, избрахме символ на екипа – бялата чайка с разперени криле, устремена в полет нагоре , и девиз – „Свободата да бъдеш!“.  Да бъдеш това, което сам си избрал, чрез Орифлейм.  Всяка година на лидерския семинар имаме специален ритуал, с който посрещаме новите директори. За да се почувстват специални и възнаградени за всичко, което са преодолели по пътя към успеха и се заредят с енергия занапред.

Орифлейм е възможност за семеен бизнес.family business

Често съм свидетел как консултанти се принудени да преодолеят съпротивата на семействата си за ангажираността им в Орифлейм.Отнасям се с разбиране и се опитвам да помагам. Когато тази ситуация продължи дълго започвам да ставам скептична. Дали истински вярват и желаят? Ако с това не могат да се справят, дали ще изпълняват отговорностите да водят десетки и стотоци хора след себе си, да бъдат техен пример и обединител.  Дали това са бъдещи лидери?

Често майките не смеят да се вложат в Орифлейм, за да не ощетят с внимание и грижа децата. Ако сложа на везните това, което взе и даде на децата ни нашето амбициозно присъствие в Орифлейм, категорично нещата са в полза на даването.  Често през тези години оставаха сами, но се научиха да ценят и уважават времето, прекарано с нас. От малки бяха принудени да поемат отговорности, това много ги сближи и ги направи самостоятелни. Няма как постоянно да сме при децата си и да сме успешни. Но обстоятелството, че сме представители на свободна професия, ни позволява във важните за тях моменти да сме заедно. Ако е нужно сега да взема решение кое е най-доброто за децата, пак бих избрала да ги отглеждаме и възпитаваме успоредно с Орифлейм.

_MG_0242В много страни по света Орифлейм се реализира като семеен бизнес. Вместо да разпиляват енергията си, воювайки помежду си, членовете на семейството се обединяват, за да намират заедно повече възможности, а също и удоволствие. Вярвам, че в близките години такъв ще бъде и българският модел. Със сигурност зависи от нас.

Албена Димитрова